top of page

«ПАРАДЖАНОВ. КВИТОК У ВІЧНІСТЬ». УНІКАЛЬНІ КАДРИ З ЖИТТЯ ВЕЛИКОГО МАЙСТРА



«Я вірменин, який народився у Тбілісі й сидів у російській в’язниці за український націоналізм»

Сергій Параджанов

Життя видатного кінорежисера Сергія Параджанова було сповнене неабияких поворотів долі. Великий діяч знімав геніальні фільми, відомі усьому світові та був надзвичайно талановитою людиною. Так сталося, що доля спіткала його пережити постійні переслідування радянської влади.

Документальний фільм «Параджанов. Квиток у вічність», який містить унікальні архівні документи сфабрикованої проти Параджанова кримінальної справи, презентували 28 березня 2018 року в Києві.

Режисером стрічки став Гаррі Тамразян, директор вірменської служби Радіо Свобода. Фільм презентували у рамках фестивалю документального кіно Docudays UA.

Спогади про принизливі, моторошні епізоди слідства і ув’язнення лунають у фільмі з вуст самого Параджанова – у фрагментах інтерв’ю, цитатах з листів, рідкісних відеокадрах. Його фільми – «Тіні забутих предків», «Колір граната», «Перший хлопець» і багато інших стали класикою. Міжнародне визнання прийшло до великого кінорежисера після екранізації у 1964 році повісті Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків». Цей фільм отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них – 24 гран-прі) у 21-й країні.

По ньому лишилися понад 20 фільмів, численні картини і малюнки. Сергій Параджанов залишив світові сина Сурена і спогади про себе – тих людей, які його знали і любили, й тих, які особисто не знали, але любили шедеври великого Майстра.

bottom of page