top of page

ОСВІТНЯ РЕФОРМА В ДІЇ: ЯКА ВОНА НАСПРАВДІ?


Реформа освіти є найбільш довгостроковим та фундаментальним кроком влади за останні роки. Саме цьогорічні школярі стали першовідкривачами навчання за новими зразками. За цей короткий час ходило багато чуток та міфів про те, як воно – навчати і навчатися по-новому?

Щоб переконатися, яка ситуація насправді, ми вирушили до Новозаліської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, що на Київщині, та поспілкувалися з вчителем початкових класів – Голубенко Валентиною Василівною. Саме їй судилося стати першою серед педагогів, які зіткнулися з реформою сам-на-сам.

Ось вже третій місяць триває навчання за новими зразками. Які зміни, у порівнянні з минулими роками, Ви помітили?

- Нова освітня реформа допомагає краще та швидше адаптуватися дітям, бо всі заняття проходять в ігровій формі. Учні поступово звикають до школи та розпорядку роботи. Вони зацікавлені, тому що кожен тиждень тематичний та надзвичайно цікавий. Діти поводяться невимушено, самі організовують освітнє середовище, - розповідає Валентина Василівна.

Щодо нової методики «Ранкові зустрічі»: наскільки ефективною вона є? В якій формі проходить?

- Ранкові зустрічі проводяться щодня. Учні збираються гуртом, вітаються один з одним, говорять приємні речі та зближуються. Завдяки цьому робочий день починається із посмішки, обіймів, рукостискання. Діти вчаться спілкуватися, поводитися по-дитячому відкрито, хочуть висловити власну думку, поділитися враженнями. Цей вид роботи надзвичайно ефективний для розвитку толерантного ставлення один до одного.


Яке ставлення батьків до навчання за новим форматом? Чи підтримують вони такі зміни?

- Батьки зацікавлені освітою власних дітей. До нового навчального року вони створили нове освітнє середовище, де комфортно і дітям, і вчителям. Вони зацікавлені життям школи та допомагають адаптуватися дітям.

Особисто з Ваших спостережень: чи вплинула освітня реформа на якість засвоювання учнями нового матеріалу?

- Оскільки заняття проводяться в ігровій формі, діти засвоюють навчальний матеріал граючи. У класі багато наочності, тому учні швидко запам’ятовують необхідне. Працює зорова, слухова пам’ять, розвивається дрібна моторика. Хоча проводити заняття в такій формі не дуже просто, адже потрібна клопітка підготовка та навики, проте результат надихає на плідну працю, - посміхається вчитель.

З Вашого досвіду: чи помічаєте Ви недоліки, які потребують вдосконалення? Яке нововведення запропонували би на розглядання?

- Серед мінусів – невчасне забезпечення підручниками та зошитами. На щастя, проблема вже вирішена. Залишається лише одна задача: велика кількість дітей у класах, де максимальна наповнюваність за НУШ – 15-16 учнів. Сподіваємося, що в подальшому питання буде вирішено. Хочеться додати, що було б прекрасно проводити заняття в «зеленому класі». Це практикував ще Василь Сухомлинський, проводячи уроки серед природи. Діти полюбляють будь-які форми навчання в такому середовищі. Адже перебування на свіжому повітрі, щебетання пташок, яскраве сонечко – основні чинники ефективного навчання.

bottom of page